Vattenakademiens sammankomst våren 2024
Vattenakademiens vårsammankomst genomfördes den 18 april hos Ekologigruppen AB på Södermalm i Stockholm. Ett 40-tal deltagare minglade och nätverkade under kvällen. Dessutom hölls ett par intressanta presentationer.
Fredrik Engdahl, vattenekolog vid Ekologigruppen, berättade om "Vattennätverk" – fria vandringsvägar och analys av spridningsmiljöer för akvatisk mångfald. Oliver Karlöf, fiskekonsulent Stockholms stad, Marta Bohlmark från Gaia Arkitekter och Luc Pagés, arkitekt och ingenjör från Trafikkontoret Stockholms stad, berättade om utveckling av akvatiska livsmiljöer genom planerad konstruktion och anläggning av stenrev i Stockholm stads vattenområden. Presentatörerna är engagerade i projektet MASSA https://massaprojektet.se/
Ett exempel är Isbladslagunen på Södra Djurgården i Stockholm.
https://www.isbladslagunen.se/
Presentation:
Nätverk i Limniska Miljöer
Vattenakademiens sammankomst våren 2023
Vattenakademiens vårsammankomst genomfördes hos Östersjöcentrum vid Stockholms universitet den 19 april med ett 30-tal deltagare. Förutom trevligt mingel och nätverkande hölls ett par intressanta presentationer.
Prof. em. Lena Kautsky, från Stockholms universitets Östersjöcentrum berättade om medborgarforskningsprojektet Algforskarsommar. Marinbiolog och vattenförvaltare Cecilia Wibjörn från Skärgårdsstiftelsen i Stockholms län föreläste om hur skador kan undvikas på undervattensvegetation och mjuka bottnar i grunda vikar i Stockholms skärgård när fritidsbåtar ankrar. Föredragen följdes av diskussion och frågestund.
Länkar till:
Vattenakademiens sammankomst hösten 2022
Vattenakademiens höstsammankomst genomfördes den 24 november, med ett 50-tal deltagare. Förutom sedvanligt mingel och nätverkande under trevliga former hölls ett föredrag av Oliver Karlöf, fiskbiolog vid Stockholm stads fiskevårdsfunktion, om genomförda och pågående arbeten med fiskevårdsåtgärder, samt efterföljande diskussion och frågestund.
Länk till:
Stockholm stads fiskevård
Stockholms stads fiskevård har under lång tid jobbat med åtgärder för att främja fiskbestånd i Mälaren och skärgården. Fokuset har skiftat under åren men målet har alltid varit att skapa hållbara fiskbestånd som ger upphov till fler och bättre fiskemöjligheter. De senaste åren har staden i olika projekt satsat på att skapa livsmiljöer för rovfisk i urbana miljöer. Flera spännande projekt har genomförts eller planeras i Stockholm.
Vattenakademiens sammankomst våren 2022
Vattenakademiens vårsammankomst genomfördes den 20 april, med ett 50-tal deltagare. Förutom sedvanligt mingel och nätverkande under trevliga former hölls ett par intressanta presentationer.
Lennart Edsman, SLU Aqua (Institutionen för akvatiska resurser vid Lantbruksuniversitetet), samt företaget Astakologi, om situationen för de hotade flodkräftorna i våra vatten. Dessutom om restaurering och underlag till åtgärdsprogram för vattenområden i Stockholms urbana delar, av Katarina Forslöw, Stockholms stad och Henrik Schreiber, Tyréns AB, med efterföljande diskussion och frågestund.
Länkar till:
Signalkräftan – eländet bara fortsätter!
Lennart Edsman, SLU Aqua/Astakologi gav en uppdatering kring läget, som en följd av att den främmande signalkräftan sprider sig och vad som behöver göras för att vi inte ska förlora den hotade flodkräftan i Sverige, dessutom en av våra käraste nationalsymboler.
Hur kan vattenrestaurering göras i en storstadsdjungel?
Henrik Schreiber, Tyréns AB, och Katarina Forslöw, Stockholms stad, berättade om utgångspunkter, mål och utmaningar i arbetet med lokala åtgärdsprogram för olika vattenområden i direkt anslutning till storstadsmiljön. Underlag till åtgärdsprogram för Riddarfjärden och Ulvsundasjön har tagits fram och ytterligare ett för Strömmen och Lilla Värtan är under framtagande.
Vattenakademiens sammankomst hösten 2019
Vattenakademiens höstsammankomst genomfördes den 24 oktober, med ett 40-tal deltagare. Förutom sedvanligt mingel och nätverkande under trevliga former hölls ett par intressanta presentationer om effektiva åtgärder för renare sjöar via fosforfällning. Presentationerna gjordes av Sten-Åke Carlsson, Vattenresurs AB, samt Katarina Forslöw, Stockholms stad och Fred Erlandsson SVOA, med efterföljande diskussion och frågestund.
Länkar till:
Vattenakademiens sammankomst våren 2019
Vattenakademiens vårsammankomst genomfördes den 4 april, med mer än 70 deltagare. Förutom sedvanligt mingel och nätverkande under trevliga former hölls ett par intressanta presentationer om eDNA av Patrik Boman, SLU Aqua och Johan Näslund, AquaBiota AB, med efterföljande diskussion och frågestund.
Länkar till:
eDNA i en droppe vatten
eDNA - Nya möjligheter för miljöövervakning
Samtliga foton: Göran Andersson
Vattenakademiens sammankomst hösten 2018
Vattenakademiens höstsammankomst genomfördes den 10 oktober, med ett 50-tal deltagare. Förutom sedvanligt mingel och nätverkande under trevliga former hölls ett par korta presentationer om intressanta nyheter inom vattenvård och naturkommunikation i Uppsala-Stockholmsregionen.
Samtliga foton: Göran Andersson
Vattenakademiens sammankomst våren 2018
Copyright @ All Rights Reserved